Add/Change Material

Odgovori
omarinkovic
Site Admin
Prispevkov: 151
Pridružen: 08 Maj 2014, 12:34

Add/Change Material

Odgovor Napisal/-a omarinkovic » 30 Okt 2019, 11:05

Add/Change Material funkcija nam omogoča dodajanje ali spreminjanje SOLIDWORKS materialov na nivoju kosa ali telesa.Dodamo ali zamenjamo lahko material s katerim koli materialom, ki ga imamo definiranega v SOLIDWORKS knjižnici. Urejanje izvedemo v excelu.
Funkcija je namenjena dodajanju materialov uvoženih sestavov, na primer iz STEP datoteke ali za pregled in urejanje sestava ustvarjenega v SOLIDWORKS-u.

S klikom na funkcijo Add/Change Material se nam prikaže pogovorno okno.
Možnosti izvoza so naslednje:
add_change material_1.png
- Select Configurations: V primeru, da imamo sestav v več konfiguracijah imamo možnost izbrati katere konfiguracije sestava želimo zapisati v excel. Izbrana mora biti vsaj ena konfiguracija.
- Include Bodies: Z izbrano opcijo izvozimo tudi vsa telesa kosov (telesa in površine).
- Write to Excel: Z gumbom Write to Excel zapišemo seznam kosov v excel. S klikom na ta gumb se nam prikaže okno »Iskanje mape«:
  • Privzeto se nastavi pot do mape kjer je shranjen odprti sestav.
  • Spremenimo lahko lokacijo shranjevanja in ustvarimo novo mapo na poljubni lokaciji.
  • Excel datoteka je shranjena z istim imenom kot je ime sestava in je v postopku izvoza ni možno spremeniti. Ime excel datoteke lahko spremenite po izvozu.
add_change material_2.png
Struktura excela je naslednja:
- V prvi vrstici se zapiše lokacija z imenom sestava na osnovi katerega smo ustvarili excel.
- V drugi vrstici se zapiše konfiguracija sestava. V primeru, da smo izvozili več konfiguracij hkrati, se nam v excelu ustvari več zavihkov, ki so poimenovani po konfiguracijah.
- V peti vrstici so našteti parametri kosov kateri se izpišejo v posameznih stolpcih:
  • Part name: Ime kosa.
  • Configuration: Konfigracija kosa v kateri je izvožen excel.
  • Body Name: Ime telesa za določen kos. Imena teles se zapiše samo če je bila izbrana možnost »Include Bodies« pri izvozu v excel. V primeru, da imamo kos ki ima deset teles se v excel zapiše deset vrstic istega kosa za vsako telo.
  • Material Database: Ime baze materialov, ki je definirana v SOLIDWORKS-ovi knjižnici materialov.
  • Material Name: Ime materiala, ki je definiran v SOLIDWORKS-ovi bazi materialov.
  • Part Path: Pot do lokacije kjer je shranjen določen kos.
add_change material_3.png
Možnosti uzvoza so naslednje:
- Existing Excel file: Za uvoz je potrebno najprej izbrati excel v katerem smo določili ali spremenili materiale z klikom na »Browse…«.
- Select Configurations: V primeru, da smo izvozili več konfiguracij sestava pri uvozu lahko izberemo za katero konfiguracijo želimo uvoziti spremembe.
- Update SOLIDWORKS materials: Da zaženemo proces posodabljanja materialov kliknemo na »Update SOLIDWORKS materials«.


Splošne informacije glede izvoza, urejanja in uvoza materialov:
- Časi izvoza so odvisni od velikosti sestava, ter števila teles in lahko traja od deset sekund do ene minute.
- V primeru, da imamo isti kos v isti konfiguraciji na različnih nivojih sestava se kos v excel zapiše samo enkrat.
- Pri urejanju podatkov v excelu lahko spreminjamo vrednosti parametrov »Material Database« in »Material Name«. Ostale podatke ne urejamo.
- V excelu se nam po izvozu zapišejo pod parametre »Material Database« in »Material Name« vrednosti materiala katere smo določili v SOLIDWORKS-u. V primeru, da nimamo predhodno določenega materiala so celice prazne.
- Pri vpisu vrednosti za parametre »Material Database« in »Material Name« moramo vpisati isto ime kot imamo določeno v SOLIDWORKS-ovi bazi materialov.
- V primeru, da imam uvožene kose, ki imajo veliko število teles (več sto teles) in smo excel ustvarili z opcijo »Include Bodies«, je priporočeno da pred uvozom odstranimo vrstice za telesa, ki jim ni potrebno dodati ali spremeniti materiala.
- Kosi, ki so v sestavu odprti z opcijo »Samo za branje« se zapišejo pri izvozu v excel in jim je možno določiti material. Po uvozu se material zapiše, ampak po ponovnem odpiranju sestava material ni več prisoten saj opcija »Samo za branje« preprečuje možnost shranjevanja.
- Časi uvoza so odvisni od velikosti vsebine v excelu. Uvoz lahko traja od deset sekund do tri minute.
- Primerjalni časi za sestav z okoli 5000 kosov od tega 1500 edinstvenih kosov je izvoza 10 sekund za izvoz in 3 minute za uvoz.
Odgovori