PDM novosti za verzijo 2016

Odgovori
ssotlar
Prispevkov: 55
Pridružen: 16 Maj 2014, 11:59

PDM novosti za verzijo 2016

Odgovor Napisal/-a ssotlar » 01 Okt 2015, 14:51

SOLIDWORKS PDM:

Kaj je SOLIDWORKS PDM Standard?
SOLIDWORKS PDM Standard 2016 je nov produkt za upravljanje podatkov, ki bazira na isti arhitekturi, ki jo uporablja sedanji SOLIDWORKS Enterprise PDM (EPDM). Obenem se bo SOLIDWORKS EPDM preimenoval v SOLIDWORKS PDM Professional. SOLIDWORKS PDM Standard je 100% kompatibilen s SOLIDWORKS EPDM in bo tako potenicalna nadgradnja na SOLIDWORKS PDM Professional potekala brez težav.

Kdaj bo SOLIDWORKS PDM Standard na voljo?
SOLIDWORKS PDM Standard je že na voljo v Beta verzijah programa SOLIDWORKS 2016. Serijske številke za uporabnike pa bodo na voljo v začetku Novembra 2015.

Ali za SOLIDWORKS PDM Standard uporabnik dobi DVD posebej?
Ne. Oba dela sistema, del za odjemalce in strežniški, vključno z Microsoft SQL Server Express, bosta vključena v SOLIDWORKS 2016 Installation Manager.

Licenciranje za SOLIDWORKS PDM Standard
SOLIDWORKS PDM Standard bo uporabljal mrežne licence na bazi SolidNetWork License (SNL) Manager arhitekture. Obstajale bodo 3 različni tipi licenc: CAD Editor, Contributor in Viewer, enako kot pri SOLIDWORKS EPDM. CAD Editor licence bodo na voljo le s SOLIDWORKS 2016 Professional in Premium licencami, Contributor in Viewer (5 licenc v sklopu) pa bodo na voljo za nabavo.
Dodatno, tip odjemalca (CAD Editor, Contributor, Viewer), ki se uporablja za povezavo do SOLIDWORKS PDM Standard potrebuje enak tip licence na strežniku. Primer: uporabnik ima 5 CAD Editor in 2 Contributor licenci. 4 CAD Editor in obe Contributor licence so v uporabi. Če se nato želi povezati še en Contributor odjemalec, bo dostop zavrnjen, saj Contributor odjemalec ne more uporabiti CAD Editor licence.

Kako uporabniki pridobijo serijske številke za SOLIDWORKS PDM Standard CAD Editor licence?
Za dodelitev serijske številke za SOLIDWORKS PDM Standard CAD Editor licence morajo uporabniki kontaktirati svojega prodajalca SOLIDWORKS programske opreme. Serijske številke bodo dodeljene vsaki SOLIDWORKS 2016 Professional in Premium licenci med posodabljanjem teh produktov v začetku novembra. Serijske številke uporabniki ne bodo videli preko Customer Portala, vse dokler v licenčnem sistemu stanja ne osveži služba za naročila SOLIDWORKS.

Ali obstaja omejitev števila uporabnikov, ki se hkrati povežejo v SOLIDWORKS PDM Standard?
Takšna omejitev sicer ne obstaja, ker pa SOLIDWORKS PDM Standard uporablja SQL Server Express, lahko s povečanjem uporabnikov in količine podatkov hitreje pride do upočasnjenega delovanja sistema, v primerjavi s SOLIDWORKS PDM Professional.

Kakšna je razlika med SOLIDWORKS PDM Standard in Professional?
Razlika se vidi v spodnji matriki.



Ali bodo SOLIDWORKS PDM Standard licence plavajoče?
Da, licence bodo plavajoče med različnimi uporabniki in med različnimi lokacijami, kakor je to že danes v SOLIDWORKS EPDM. Če ima uporabnik tako SOLIDWORKS Standard kot tudi SOLIDWORKS Professional in/ali Premium licence, lahko tudi uporabnik SOLIDWORKS Standard uporabi licenco SOLIDWORKS PDM Standard CAD Editor, če ima nameščenega odjemalca (SOLIDWORKS PDM Standard CAD Editor)

Ali uporabnik prejme SOLIDWORKS PDM Standard, tudi če kupi SOLIDWORKS licenco brez vzdrževanja?
Da, v kolikor je licenca za verzijo 2016 ali novejšo.

Kakšna je politika obnovitve vzdrževanja za SOLIDWORKS PDM Standard?
Za vse produkte SOLIDWORKS PDM bo veljala nova politika obnavljanja vzdrževanja, ki bo šla v veljavo s 1.1.2016.

Kdaj bodo na voljo cene za SOLIDWORKS PDM Standard Contributor in Viewer licence?
Informacije o cenah za nove Contributor in Viewer licence bodo navedene na splošnem ceniku v začetku Q4 2015, skupaj s preostalimi produkti za verzijo 2016.

Ali bodo SOLIDWORKS PDM Standard Contributor in Viewer licenci imeli vzdrževanje posebej?
Da, vzdrževanje za nove licence SOLIDWORKS PDM Standard Contributor in Viewer bo mogoče pridobiti. Uporabnike spodbujamo, da si vzdrževanje pridobijo. Če se uporabnik odloči, da vzdrževanja ne potrebuje oz. z vzdrževanjem prekine, kasneje pa želi pridobiti nove verzije produktov, se v takem primeru uporabi politika obnavljanja vzdrževanja za vse SOLIDWORKS CAD produkte.

Ali bo SOLIDWORKS PDM Standard kompatibilen s prejšnjimi verzijami programa SOLIDWORKS?
Ne, SOLIDWORKS PDM Standard bo uradno podprt le z isto verzijo programa SOLIDWORKS (npr. 2016).

Ali se lahko lastni dodatki (add-in) razviti za SOLIDWORKS PDM Professional (EPDM) uporabijo v SOLIDWORKS PDM Standard?
Ne. Ker SOLIDWORKS PDM Standard ne omogoča lastnih dodatkov, niti API podpore, takšnih dodatkov ni mogoče uporabiti.

Ali bodo v SOLIDWORKS PDM Standard podprte PDF datoteke?
Da, v SOLIDWORKS PDM Standard se bo lahko dodalo PDF datoteke, ker pa Avtomatizirana opravila, Lastni dodatki ter API v SOLIDWORKS PDM Standard niso možni, PDF datotek ne bo mogoče generirati avtomatsko. Dodatno ne bo mogoč predogled PDF datotek v Raziskovalcu, ter tudi ne iz menijskega ukaza »View file«.

Ali se lahko zalogovnike, ustvarjene v SOLIDWORKS EPDM uporabi v SOLIDWORKS PDM Standard?
Ne, zalogovniki SOLIDWORKS EPDM ne bodo kompatibilni s SOLIDWORKS PDM Standard in za njih ne obstaja možnost pretvorbe.

Ali se lahko izvozne datoteke nastavitev za zalogovnik (.cex) iz SOLIDWORKS PDM Professional (EPDM) uporabijo za kreiranje nastavitev v SOLIDWORKS PDM Standard zalogovniku?
Da, a se morajo iz izvozne datoteke najprej odstraniti vse funkcionalnosti, ki v SOLIDWORKS PDM Standard niso podprte.

Kakšen je postopek za nadgradnjo SOLIDWORKS PDM Standard zalogovnika na SOLIDWORKS PDM Professional nivo?
Najprej mora uporabnik pridobiti nove license za SOLIDWORKS PDM Professional, s katerimi se generira nova serijska številka. Ta serijska številka se lahko aktivira na istem SolidNetworkLicense Manager strežniku, kjer je že aktiviran SOLIDWORKS PDM Standard ali pa na povsem drugem. Nato je potrebno nadgraditi SQL Server Express na SQL Server Standard, ter nadgraditi SOLIDWORKS PDM Standard strežniški del in odjemalce. Nato se lahko SOLIDWORKS PDM Standard zalogovnik nadgradi na SOLIDWORKS PDM Professional nivo z administracijskim orodjem. Tak zalogovnik ni mogoče povrniti v prvotno stanje (na SOLIDWROSK PDM Standard nivo), zato je ustvarjanje varnostnih kopij SQL podatkovne baze zelo pomembno.

Ali bodo uporabniki imele dostop do »Workgroup to SOLIDWORKS PDM Migration Tool« oz. »Workgroup Vault Analysis Tool« orodij?
Za verzijo 2016 ta orodja ne bodo na voljo za uporabnike. V prihodnosti jih bodo mogoče lahko pridobile uporabniki z manjšimi, manj kompleksnimi Workgroup PDM zalogovniki (ob predpostavki, da ti izpolnjujejo določene kriterije), da lahko migracijo opravijo sami.

Ali bo trenutno »SOLIDWORKS EPDM File Version Upgrade Tool« orodje kompatibilno s SOLIDWORK PDM Standard?
Da, uporabniki bodo lahko posodobile svoje SOLIDWORKS datoteke v SOLIDWORKS PDM Standard na novo verzijo z obstoječim orodjem.

Ali lahko uporabnik uporabi svoj Microsoft SQL Standard namesto SQL Server Express za SOLIDWORKS PDM?
Ne, SOLIDWORKS PDM Standard deluje le na Microsoft SQL Server Express.

Kakšne so omejitve SQL Server Express v primerjavi s SQL Server Standard?
Pomnilnik, katerega lahko SQL Server Express naslovi je omejen na 1GB in maksimalna velikost podatkovne baze je prav tako omejena in sicer na 10GB. Dodatno, SQL Server Express lahko uporabi le en procesor z maksimalno štirimi (4) jedri. Omejitve števila uporabnikov, ki se lahko hkrati povežejo na podatkovno bazo, sicer ni, se bo pa veliko število hkrati povezanih uporabnikov poznalo na (počasnejšem) delovanju SOLIDWORKS PDM Standard.

Ali lahko SOLIDWORKS PDM Standard uporabi isti SQL Server Express, ki je uporabljen za SOLIDWORKS Electrical?
Za oba sistema je sicer možno uporabiti isto instanco SQL Server Express, vendar to ni priporočljivo zaradi omejitev samega sistema SQL Server Express (glej prejšnje vprašanje). Zelo priporočljivo je tudi, da se SQL Server Express in pripadajoči podatkovni strežnik za SOLIDWORKS PDM Standard namesti na svoj fizični strežnik.

Kaj se zgodi, če se po nesreči namesti odjemalec za SOLIDWORKS PDM Professional namesto odjemalca SOLIDWORKS PDM Standard?
Kljub temu, da se Professional odjemalec lahko poveže na SOLIDWORKS PDM Standard zalogovnik, je priporočljivo namestiti Standardni odjemalec. V nasprotnem primeru se pa Standardni odjemalec ne more povezati na SOLIDWORKS PDM Professional zalogovnik in v tem primeru je namestitev Professional odjemalca nujno potrebna.


SOLIDWORKS Workgroup PDM:

Kakšna je prihodnost sistema SOLIDWORKS Workgroup PDM?
SOLIDWORKS Workgroup PDM bo še dostopen v verzijah 2016 in 2017, v verziji 2018 pa ne bo več na voljo. To omogoča dovolj časa za uporabnike, da se odločijo kateri PDM produkt zadostuje njihovim zahtevam.

Ali lahko uporabniki, ki so licence za SOLIDWORKS Workgroup PDM kupili posebej, te nadgradijo na SOLIDWORKS PDM Standard brezplačno?
Da, uporabniki, ki si lastijo ločene licence z vzdrževanjem za SOLIDWORKS Workgroup PDM Contributor, Viewer, ter Advanced Server produkte, bodo lahko te licence nadgradili na enakovredne licence za SOLIDWORKS PDM Standard brezplačno. Možne nadrgadnje bodo naslednje (veljajo standardna pravila za nadgradnje)
  • SOLIDWORKS Workgroup PDM Standalone ali Network (dodatek (add-in) za SOLIDWORKS Standard): za vsako licenco bodo uporabniki lahko brezplačno nadgradili SOLIDWORKS 2016 Standard na SOLIDWORKS 2016 Professional
  • SOLIDWORKS Workgroup PDM Contributor Standalone ali Network: vsaka licenca se nadgradi na SOLIDWORKS PDM Standard Contributor
  • SOLIDWORKS Workgroup PDM Viewer (5 licenc): vsak paketih petih (5) licenc se nadgradi na SOLIDWORKS PDM Standard Viewer (paket 5 licenc)
  • SOLIDWORKS Workgroup PDM Advanced Server: uporabniki bodo lahko licenco nadgradili na maksimalno štiri (4) pakete SOLIDWORKS PDM Standard Viewer licenc.
Primer: uporabnik ima dve (2) Workgroup PDM 2016 Contributor in en (1) paket Workgroup PDM 2016 Viewer licenc z vzdrževanjem. Brezplačno se te licence lahko nadgradi na dve (2) SOLIDWORKS PDM Standard Contributor in en (1) paket petih (5) SOLIDWORKS PDM Standard Viewer licenc. Čas do konca vzdrževanja na Workgroup PDM licencah se prenese na SOLIDWORKS PDM Standard licence. Naslednje podaljšanje vzdrževanja bo po trenutnem ceniku za SOLIDWORKS PDM Standard. Če se uporabnik ne odloči za podaljšanje vzdrževanja, je upravičen le do trenutne verzije SOLIDWORKS PDM Standard glede na datum, ki določa konec vzdrževanja.

Ali bo trenutno orodje za migracijo podakov iz SOLIDWORKS Workgroup PDM v SOLIDWORKS EPDM delovalo tudi za migracijo podatkov v SOLIDWORKS PDM Standard?
Da, trenutno orodje bo kompatibilno s SOLIDWORKS PDM Standard. Dodatno, SOLIDWORKS razvija dodatna in izboljšana orodja, ki bodo pomagala pri lažji in brezhibni migraciji.
Odgovori