Informacije o PDM Professional in SQL/Windows Server licencah

Odgovori
ssotlar
Prispevkov: 55
Pridružen: 16 Maj 2014, 11:59

Informacije o PDM Professional in SQL/Windows Server licencah

Odgovor Napisal/-a ssotlar » 25 Maj 2016, 15:09

Za namestitev in uporabo sistema PDM Professional na strežniku z operacijskim sistemom Windows Server podjetje potrebuje:
  1. programsko opremo SQL Server Standard (je vključena ob nakupu PDM Professional)

    Za uporabo SQL Server programske opreme Microsoft zahteva še licence SQL Server CAL (Client Access License). Ob nakupu ene (1) PDM Professional licence (bodisi je to CAD Editor, Contributor ali Viewer) je vključena tudi ena (1) SQL Server CAL licenca. Če torej podjetje kupi 3 CAD Editor in 2 Contributor licenci, dobi zraven tudi 5 SQL Server CAL licenc. Pri SQL Server CAL licencah je posebnost ta, da te, v nasprotju s PDM licencami, niso plavajoče in si jih uporabniki ne morejo deliti. To pomeni, da mora podjetje, v kolikor bo PDM sistem uporabljalo več uporabnikov, kolikor je kupilo licenc, potrebovalo še dodatne SQL Server CAL licence.

    Primer: podjetje je kupilo 5 PDM licenc. S tem je pridobilo tudi 5 SQL Server CAL licenc.
    1. Če bo PDM uporabljalo vedno 5 istih uporabnikov, potem je Microsoftovim licenčnim pogojem zadoščeno (5 uporabnikov, 5 SQL Server CAL licenc)
    2. Če bo PDM uporabljalo 10 različnih uporabnikov, ki si 5 PDM licenc lahko izmenjujejo, pa podjetje potrebuje še dodatnih 5 SQL Server CAL licenc, da zadosti Microsoftovim licenčnim pogojem (kot rečeno, SQL Server CAL licence NISO plavajoče in vsak uporabnik potrebuje svojo)
  2. operacijski sistem Windows Server (ni vključen ob nakupu PDM Professional)

    Za uporabo kateregakoli programa, aplikacije ali storitve ki bo/je nameščena na operacijskem sistemu Windows Server so potrebne Windows Server CAL licence. V grobem - podjetje potrebuje toliko Windows Server CAL licenc kolikor ima uporabnikov in/ali naprav, ki bodo te programe, aplikacije ali storitve uporabljale. Priporočamo, da se za podrobnosti in zadnje informacije (licenčni pogoji se lahko spremenijo) o Windows Server CAL licencah podjetja obrnejo na dobavitelja operacijskega sistema Windows Server.
Odgovori